AZ EB BORDÖNTŐJÉBEN JÁTSZANAK AZ EGRI BOROK – Aranyérmes bikavér a VinAgora Nemzetközi Borversenyen

KNW-winesAranyérmet kapott a VinAgora nemzetközi borversenyen a Kovács Nimród borászat 2012-es Rhapsody bikavére. Az egri pince idén számtalan „gólt” lőtt a nemzetközi mezőnyben: az USA-ban, de Európában is 90 feletti pontokat szereztek a borai, sőt, az osztrák blaufränkischokkal is eséllyel veszi fel a versenyt a kékfrankosa.

Minden magyar borász abban reménykedik, hogy nemsokára a borvilágban is megtörténik az, ami a minap váratlanul bekövetkezett a fociban: 2:0-ra legyőztük az osztrákokat. Úgy tűnik, néhány apró lépéssel és gólhelyzettel beljebb vagyunk, mivel az egri Kovács Nimród Borászat az európai és a nemzetközi borszcénában is egyre jobban teljesít.

Legutóbb a VinAgora Nemzetközi Borversenyen szerzett aranyérmet az egri pince 2012-es bikavére, a Rhapsody. A bor olyannyira jól sikerült, hogy abból a Külügyminisztérium is bőven rendelt, így a külföldi magyar nagykövetségeken is találkozhat vele a nemzetközi döntéshozók krémje. „Mivel a Rhapsodyt kifejezetten kedvelik a hazai és az amerikai fogyasztók, így jó visszaigazolás, hogy a szakma is nagyra értékeli” – nyilatkozta a VinAgorán aratott sikerrel kapcsolat Kovács Nimród.

Nem árt tudni azonban, hogy Egerben a bikavéren túl is van élet. Például a pincészet syrah-i kiemelkedően szerepelnek tengerentúli és európai borversenyeken. Az amerikai chicagói Beverage Testing Institute az év elején 93 pontra értékelte a 2011-es évjáratot, míg néhány héttel ezelőtt a 9 ezer bort zsűriző Brüsszeli Nemzetközi Borversenyen 94 pontot kapott 2012-es „testvére”. És ez több mint számmisztika. A chicagói megmérettetésen soha nem kapott még ilyen magas pontszámot európai syrah, Brüsszelben pedig valamennyi beküldött magyar bor közül a Kovács Nimród Borászat
syrah-ja kapta a legtöbb pontot.

Az egri pince többi borának sincs oka a panaszra. A Battonage (Chardonnay) 2013-as évjárata, a 2011-es Nagy Eged Furmint, a 2009-es NJK és a 2011-es Grand Bleu is mind-mind legalább 90 pontot, azaz aranyérmet kaptak az USA-ban. Mindennek a tetejébe pedig idén a Best of Budapest & Hungary szavazáson Kovács Nimródot választották az Év gasztroborászának a legjobb budapesti éttermek.

Egy nagy kihívás azonban még mindenképpen hátra van. A világ csúcséttermeiben még mindig inkább osztrák blaufränkischt, nem pedig magyar kékfrankost tartanak a borlapokon a sommelier-k. Ahhoz, hogy az EB-hez hasonlóan itt is 2:0-ra verjük el a sógorokat, még nem kevés víznek kell lefolyni a Dunán, ám az első lépéseket már itt is megtettük: a Borászportál és a Vinoport szakmai magazinok vaktesztjén a Kovács Nimród Borászat Blues fantázianevű 2012-es kékfrankosa lett az ország legjobbja, így bátran állhat pályára – akár az osztrákok ellen is!