BIOGRÁFIA

Kovács Nimród

(született: 1949. Október 27.)

Kovács Nimród nyugdíjba vonult nemzetközi üzletember. Budapesten született, de 20-as éveiben az Egyesült Államokba emigrált. Tanulmányai idején pincérkedésből élt, majd a Thunderbird School of Global Management-en MBA diplomát szerzett. Ezzel kezdődött 35 évet felölelő üzleti karrierje, melynek során a reklám-, a kábeltelevízió-, és a telekommunikáció világában merült el. A világ szinte minden táján dolgozott, de most már ideje nagy részét Budapesten tölti. Nimród rendkívül nyugodt ember, a filantrópiának, a természetnek és persze a jó boroknak él.

EGYETEMI ÉS PÁLYAKEZDŐ ÉVEK

Kovács Nimród a gimnáziumot és vendéglátó-ipari tanulmányait befejezve a mai Szlovéniából úszva szökött át Olaszországba.  Az olasz menekülttáborokban töltött néhány hónap után, 1972-ben érkezett az Amerikai Egyesült Államokba. Egy hotel mosogatófiújaként, majd pincérként kezdett új életet.A megfelelő angoltudásra szert téve a Colorado-i Egyetem diákja lett, ahol 1976-ban szerzett diplomát (Bachelor of Science degree). Tanulmányait az Arizona állambeli Phoenixben, a Thunderbird School of Global Management intézményében folytatta, ahol Masters diplomát szerzett. 1987 nyarát a Stanford Egyetemen töltötte, ahol tanulmányaiban a szervezeti felépítések működésére koncentrált.

KARRIER

Az arizonai Phoenix-ből New Yorkba költözött, és 1977 szeptemberében a Doyle Dane Bernbach reklámügynökségnél kezdett dolgozni. Ügyfelei között szerepelt az American Airlines és a Hershey Foods. Pályafutását 1979-ben a Grey Advertising-nál folytatta, ahol a General Foods Corporation volt kiemelt ügyfele. A Wells Rich and Greene reklámügynökségnél 1980-tól a Ralston, az Alka Selzer és New York Állam munkáiért felelt.

1982-ben Colorado-ba költözött, hogy a United Cable Television Corporation Marketing Igazgatói posztját töltse be, ahonnan hamar Marketing és Műsor Igazgatóvá léptették elő. Működése során többek között a Discovery Channel, az E Entertainment és a QVC tv csatornák fejlesztésében vett részt aktívan. Amikor a United-ot felvásárolta a Tele-Communications Inc., Nimród a Schneiderek társtulajdonosa lett a United International HoldingsInc.-nél (UIH), ahol elsősorban a Cable TV Greenfield európai befektetéseivel foglalkoztak. Ezen befektetések egyike volt a UIH, Time Warner és US West Kabelkom névre keresztelt közös vállalkozása, mely bevezette Magyarországon a modern kábel tv rendszerét és elérhetővé tette az HBO és a Spektrum Tv csatornáit. Ezzel párhuzamosan Nimród aktívan részt vett egy másik, Philips-szel közös vállalkozásban, mely létrehozta a UPC-t, ami Nimród vezetésével a legnagyobb Közép és Kelet Európai kábel szolgáltatóvá vált, összesen 3 millió lengyel, cseh, magyar, szlovén és román előfizetővel.

Vállalati munkássága mellett Nimród alapító elnökségi tagként vett részt a CTAM (Cable and Telecommunications Association for Marketing) munkájában és a szervezetet bevezette Európába is. 2009-ben visszavonult, hogy régi szenvedélyének, a boroknak hódolhasson. Jelenleg saját borászatát vezeti Magyarországon, Egerben.

MAGÁNÉLET

Kovács Nimród nem csak a borok és a gasztronómia szerelmese, hanem lelkes műgyűjtő is. Gyűjteménye alapvetően 19. századi magyar festményekből és 20. századi nemzetközi és magyar műtárgyakból áll. Ugyan a nagyvállalatok világától visszavonult, de továbbra is aktív befektető, számos társaság tagja. 2005-ben Magyarországon lovaggá ütötték. Három gyermeke van: Tash, Briana és Hunter.